Diner, lunch, hapje - 2 personen of +/- 16 hapjes - 697 of 43 kcal

Ik ben echt een groot fan van plaattaarten. Ze staan in een handomdraai op tafel, zijn geschikt voor een heleboel gelegenheden en de mogelijke variaties zijn eindeloos. Daarnaast is het een heel toegankelijke maaltijd of hapje, waardoor je er bijna iedereen blij mee maakt. Zelf maak ik met regelmaat plaattaarten (of flammkuchen) als diner of als borrelhapje. Ook ideaal als je gasten over de vloer hebt en ze wat lekkers wil voorschotelen, maar niet uitgebreid in de keuken wil staan!
Dit recept is ontstaan omdat geitenkaas me een heerlijke combinatie leek met mijn knapperige deegrecept. Geitenkaas doet het goed met zoete smaken, daarom heb ik ook honing en gedroogde cranberry's toegevoegd. De walnoten en rode ui zorgen voor de hartige bite en maken het helemaal af. Ik maakte dit recept voor wat vrienden en het werd door iedereen geslaagd bevonden!
Normaal gesproken worden plaattaarten vaak gemaakt op een bodem van bladerdeeg. Ik vind het zelf lekkerder om een wat minder vette bodem te gebruiken, omdat ik de plaattaart anders snel erg zwaar vind worden. Ik gebruik altijd zelfgemaakt flammkuchendeeg, dit wordt lekker knapperig en houdt het geheel wat lichter. Ik deel het recept voor het deeg hieronder met je, maar als je het lekkerder of praktischer vind kun je dit natuurlijk gewoon vervangen door bladerdeeg of kant en klaar flammkuchendeeg.

Wat heb je nodig?
Voor de topping:
- 80 gram creme fraiche light
- 100 gram geitenkaas (ik gebruikte saladebolletjes, maar dit hoeft natuurlijk niet)
- 30 gram walnoten, grof verkruimeld
- 30 gram gedroogde cranberry's
- 4 eetlepels honing
- 1 kleine rode ui
Voor de bodem:
- 125 gram bloem + wat extra om over het deeg te strooien
- 5 gram gedroogde gist
- 75 mililiter water
- Heel klein scheutje olijfolie
- Snufje zout
Hoe maak je het?
Begin met het maken van het deeg. Dit moet namelijk 45 minuten rijzen. Vermeng alle ingrediënten in een kom en kneed dit gedurende 5 minuten, tot je een glad en elastisch deeg hebt. Dek de kom af met vershoudfolie en laat 45 minuten staan op een warme plek. Je kan het deeg eventueel ook wat langer van te voren maken. Dek de kom dan na het rijzen af met een vochtige theedoek en bewaar in de koelkast. Kneed het deeg dan voor gebruik nog even kort door.
Verwarm de oven voor op 240 graden.
Bedek een bakplaat met bakpapier en bestrooi met wat bloem. Leg hier je deeg op en bestrooi ook het deeg met wat bloem. Rol het deeg met behulp van een deegroller zo dun mogelijk uit (enkele milimeters). Zet de bakplaat met het deeg vast 3 minuten in de oven die aan het voorverwarmen is en pak ondertussen de spullen voor de topping.
Zorg dat het deeg plat is nadat je hem uit de oven hebt gehaald. Als het deeg wat is opgebold kun je hier met een vork wat gaatjes prikken. Besmeer de plaattaart vervolgens eerst met creme fraiche en vervolgens met de rest van de ingrediënten.
Bak de plaattaart nog 11 minuten in de voorverwarmde oven. Daarna is de plaattaart klaar. Snijd hem in twee stukken voor lunch en diner of snijd in +/- 16 stukjes als lekker borrelhapje!
Eet smakelijk!

Voedingswaarden
Kcal: 697 / 43
Koolhydraten: 87,5 / 5,5 gram
Vetten: 28 / 1,75 gram
Eiwitten: 21 / 1,3 gram
Tips & Tricks
- Liever nog wat meer pit? Garneer de plaattaart dan na het afbakken met een hand rucola
- Koop je liever geen hele zak gedroogde cranberry's? Ook met andere fruitsoorten is deze plaattaart lekker. Probeer bijvoorbeeld eens rode druiven.
Reactie plaatsen
Reacties