Alle recepten

Zoete aardappelsalade met geitenkaas, spekjes en honing-mosterd dressing

Diner - 2 personen - 679 kcal

Een recept voor een lekkere en makkelijke maaltijdsalade is altijd handig om achter de hand te hebben! Dit is zo'n salade die in een halfuurtje op tafel staat, vol zit met goede voedingsstoffen en echt de smaken van heerlijk 'comford food' heeft. De combinatie van o.a. geitenkaas, spekjes en zoete aardappel zorgt voor een hele lekkere balans tussen zoet en zout. Perfect voor dit herfstige weer!

Lees meer »

Stokbroodje met kastanjechampignons en blauwe kaas

Lunch - 2 personen - 

De lunch, voor mij het eetmoment waarbij ik het vaakst terugval op 'standaard' en 'saaie' keuzes. Zonde! Dit lunchrecept is bij toeval ontstaan, omdat ik nog wat restjes in huis had en deze wilde opmaken. Uiteindelijk was het een groot succes! Deze warme stokbroodjes met roomkaas, champignons en blauwe kaas zijn lekker romig en vol van smaak. Een echte traktatie dus!

Lees meer »

Supergroene pasta

Diner - 2 personen - 601 kcal

Ik ben een groot fan van pasta. Je kan mij blij maken met vrijwel alle variaties die er zijn. Wat minder blij word ik echter van het feit dat veel pastagerechten wat weinig groenten bevatten. Dit pastarecept daarentegen zit boordevol heerlijke groene groenten. Door de ricotta is de pasta daarnaast ook lekker romig en vult hij goed. Een compleet avondmaal dus!

Zelf heb ik in dit recept erwtjes en spinazie uit de vriezer gebruikt. Deze groenten vind ik uit de diepvries nog steeds lekker vers smaken en op deze manier is het makkelijker om wat kleinere hoeveelheden te gebruiken. Uiteraard kun je zelf wel gewoon verse groente gebruiken, of bijv. erwtjes uit een blik of pot kiezen, als je dat fijner vind!

Lees meer »

Gezonde Nectarinecake

Gezonde tussendoortjes - 10 plakjes - 108 kcal

Nectarines zijn momenteel volop verkrijgbaar in de supermarkten. Ik word er blij van, want ik vind ze heerlijk! Zoals jullie weten ben ik ook enorm fan van het bedenken van tussendoortjes die passen binnen een gezond voedingspatroon, maar aanvoelen als een 'cheat'. Daarom vond ik het hoog tijd om eens nectarine te verwerken in een gezond, maar zondig lekker, tussendoortje. Ik heb gekozen voor een nectarinecake, gemaakt van o.a. vanillekwark en eieren. 

Als je op zoek bent naar een tussendoortje dat goed vult, ben je bij dit recept aan het goede adres. Ondanks dat één flink plakje cake maar 108 kcal  bevat, kan je er zeker weer een paar uur op vooruit. Dit komt vooral omdat deze nectarinecake rijk is aan eiwitten, naast kwark en eieren zit er namelijk ook wheypoeder met vanillesmaak in dit recept. Zelf vind ik het ideaal om dit te gebruiken in bakrecepten. Enerzijds om extra eiwitten binnen te krijgen en anderzijds omdat het gelijk wat extra smaak meegeeft!

Lees meer »

Knolselderijsalade met blauwe kaas, appel en parmaham

Diner - 2 personen - 460 kcal

Het is zomer in Nederland! Zodra het wat warmer wordt buiten, verlang ik automatisch naar wat lichtere gerechten. Aan de ene kant omdat koken met hoge temperaturen niet zo prettig is, maar ook omdat salades gewoon erg lekker zijn. Deze goedgevulde salade zit bomvol smaak door ingrediënten zoals knolselderij, blauwe kaas, parmaham en noten en is echt een volwaardige avondmaaltijd! Daarnaast staat hij echt binnen een mum van tijd op tafel en kost de bereiding je weinig tot geen moeite. Je kan je pannen in de kast laten staan! Simpel,, snel en lekker avondeten dus.

In dit recept heb ik de knolselderij geraspt met een keukenmachine. Mocht je deze niet tot je beschikking hebben kun je de knolselderij ook gewoon heel fijn snijden. Eet je liever geen vlees? Ook zonder de parmaham is deze salade heerlijk!

Lees meer »

Appel-kaneel kwarkkoekjes

Gezonde tussendoortjes - 8 stuks - 77 kcal

Nadat ik aan de slag was geweest met het maken van kwarkbollen, kreeg ik meteen inspiratie voor deze appel-kaneel kwarkkoekjes. Ik had nog Optimel appel kaneel in de koelkast staan, dus ik kon gelijk aan de slag. Het resultaat is precies zoals ik voor ogen had! De koekjes hebben een zachte bite, het zijn zelfs bijna cakejes te noemen, en hebben een heerlijke uitsproken appel-kaneel smaak. Om het af te maken geeft het amandelschaafsel 'on top' de koekjes net wat extra bite mee. 

Ook dit tussendoortje past weer in een gezond, bewust dieet. Naast dat de koekjes laag in kcal zijn (77 kcal per stuk), zijn ze rijk aan vezels en eiwitten. Dit komt door het gebruik van kokosmeel, kwark en daarnaast heb ik ook wat vanille eiwitpoeder toegevoegd. Mocht je nu geen eiwitpoeder in huis hebben kun je dit ook weg laten. Als je de vanillesmaak niet wil verliezen, dan kan je er voor kiezen een heel klein drupje vanille-extract toe te voegen.  

Lees meer »

Plaattaart met geitenkaas, walnoten en gedroogde cranberry

Diner, lunch, hapje - 2 personen of +/- 16 hapjes - 697 of 43 kcal

Ik ben echt een groot fan van plaattaarten. Ze staan in een handomdraai op tafel, zijn geschikt voor een heleboel gelegenheden en de mogelijke variaties zijn eindeloos. Daarnaast is het een heel toegankelijke maaltijd of hapje, waardoor je er bijna iedereen blij mee maakt. Zelf maak ik met regelmaat plaattaarten (of flammkuchen) als diner of als borrelhapje. Ook ideaal als je gasten over de vloer hebt en ze wat lekkers wil voorschotelen, maar niet uitgebreid in de keuken wil staan!

Dit recept is ontstaan omdat geitenkaas me een heerlijke combinatie leek met mijn knapperige deegrecept. Geitenkaas doet het goed met zoete smaken, daarom heb ik ook honing en gedroogde cranberry's toegevoegd. De walnoten en rode ui zorgen voor de hartige bite en maken het helemaal af. Ik maakte dit recept voor wat vrienden en het werd door iedereen geslaagd bevonden!

Normaal gesproken worden plaattaarten vaak gemaakt op een bodem van bladerdeeg. Ik vind het zelf lekkerder om een wat minder vette bodem te gebruiken, omdat ik de plaattaart anders snel erg zwaar vind worden. Ik gebruik altijd zelfgemaakt flammkuchendeeg, dit wordt lekker knapperig en houdt het geheel wat lichter. Ik deel het recept voor het deeg hieronder met je, maar als je het lekkerder of praktischer vind kun je dit natuurlijk gewoon vervangen door bladerdeeg of kant en klaar flammkuchendeeg.

Lees meer »

Kwarkbollen met kersen en kokosmeel

Lunch, ontbijt, gezond tussendoortje - 5 porties - 129 kcal

Ik zit op dit moment helemaal in een 'gezond bakken' - fase. Ik kan altijd extra genieten van mijn eten als ik het zelf heb gemaakt. Daarnaast is het een voordeel dat je echt weet wat je eet en je het recept eventueel precies aan kan passen naar wat je zelf lekker vind. Het resultaat van je inzet is een heerlijk geurend huis en echt eer van je werk op het moment dat je al dat lekkers op kan eten!

Dit recept voor kwarkbollen met kersen en kokosmeel is geschikt als lunch, maar ook zeker als ontbijt of als tussendoortje. Door het gebruik van kokosmeel en kwark zijn de bollen rijk aan vezels en eiwitten. Dit zorgt ervoor dat deze kwarkbollen luchtig zijn, maar wel heel goed vullen. Bijkomstigheid van het gebruiken van kokosmeel tegenover vele andere meelsoorten is dat deze kwarkbollen minder koolhydraten bevatten.

Lees meer »

Plaattaart met pompoen, salami, le marcaire kaas en rucola

2 personen - 30 minuten - 680 kcal

De recepten voor plaattaarten schieten als paddenstoelen uit de grond tegenwoordig. Volkomen terecht vind ik, want het is echt heel lekker. Het voelt voor mij altijd een beetje alsof ik een verantwoorde pizza aan het eten ben. De meeste plaattaart recepten worden gemaakt met een bodem van bladerdeeg. Ik vind bladerdeeg persoonlijk niet zo lekker, dus ik maak mijn plaattaarten altijd met flammkuchendeeg. Dit maakt het geheel lekker luchtig en krokant!

Deze plaattaart met pompoen, salami, kaas en rucola was een groot succes! Hij was binnen de kortste keren helemaal op, met teleurgestelde gezichten tot gevolg. Daarom deel ik het recept graag met jullie! Wij aten dit als diner, maar deze plaattaart kan ook prima als lunch, of kleingesneden bij de borrel!

Ik maak mijn deeg altijd zelf, maar je kan uiteraard ook kant en klaar flammkuchendeeg of bladerdeeg gebruiken. Kijk dan wel even goed naar de bereidingstijd op de verplakking.

Lees meer »

'Guilt-free' chocoladecake

Gezonde tussendoortjes - 10 porties - 85 kcal

Het valt me op dat we, wanneer we wat bewuster willen gaan eten, massaal op zoek gaan naar inspiratie voor verantwoorde tussendoortjes. Gezond eten tijdens de hoofdmaaltijden lukt de meesten nog wel. Tussendoortjes zijn echter verraderlijk. Ondanks alle goede voornemens heb je, voordat je het goed doorhebt, toch 5 koekjes meer op dan je eigenlijk wilde, of is die zak chips toch leeg aan het einde van de avond. 

Hoewel het natuurlijk een goed idee is om ongezonde tussendoortjes voor een groot deel te vervangen door onbewerkte producten zoals groenten en fruit, ben ik ook voorstander van het stillen van de lekkere trek. Ik ben daarom dol op zoeken naar recepten die passen binnen een gezond voedingspatroon, maar je wel het gevoel geven dat je jezelf echt trakteert. 

Wat betreft het bakken van gezonde cakes ben ik erg geinspireerd geraakt door Lot Beukers. Zij heeft een aantal kookboeken uitgebracht met een heel arsenaal aan bakrecepten die weinig kcal en veel eiwitten bevatten. Nadat ik haar recepten een tijdje heb gemaakt, ging het bij mij kriebelen om zelf een recept te ontwikkelen voor een gezonde cake. Het werd een chocolade cake, om nog wat meer aan mijn chocolade cravings te kunnen voldoen. En het is een toppertje geworden!

Voor deze cake heb ik onder anderen gebruik gemaakt van kokosmeel. Kokosmeel is een hele verantwoorde keuze, gezien het hoge vezel- en eiwitgehalte. Kokosmeel is erg absorberend. Het is daarom heel belangrijk dat je er niet teveel van gebruikt, zodat je cake niet te droog wordt. Naast kokosmeel gebruik ik o.a. ook Optimel yoghurt griekse stijl vanille, havermout en wheypoeder. Het eindresultaat is daardoor een cake met maar 85 calorieen en maarliefst 9 gram eiwit per plakje. Dit maakt het een verantwoord tussendoortje, passend bij vele doeleinden, zoals afvallen of spieropbouw bij fanatiek sporten. 

Lees meer »

Salade met zoete aardappel, parmaham, spinazie en parmezaanse kaas

Diner, Lunch - 2 personen - 542 kcal

Hoe veel ik ook van uitgebreid koken houd, op een drukke doordeweekse dag gaat mijn voorkeur toch uit naar een makkelijk gerecht dat met weinig moeite op tafel staat. Dit recept is perfect voor zo'n dag! Je hebt maar weinig ingrediënten nodig en daarnaast kost het maken van deze salade maar heel weinig inspanning. De oven doet het meeste werk, waardoor jij ondertussen nog tijd hebt voor wat anders, of juist even bij kan komen. 

Lees meer »

Gezonde tiramisu kwarktaart

Gezond tussendoortje, ontbijt - 6 tot 8 porties - 139 tot 92 kcal

Ken je die tweestrijd? Enorm veel zin hebben in een stuk taart, maar daarnaast ook graag gezond willen eten? Ik heb goed nieuws voor je. Kiezen hoeft niet meer!

Persoonlijk vind ik het heel belangrijk om gezond te leven. Ik probeer daarom altijd vers te eten en te zorgen dat mijn lichaam de juiste voedingsstoffen binnenkrijgt. Dat neemt niet weg dat ik met heel veel regelmaat zin heb om lekker te snacken of te snoepen. En nee, met een stukje komkommer of tomaat wordt deze lekkere trek helaas niet altijd goed gestilt. Daarom ben ik voorstander van ongezonde tussendoortjes omtoveren in een gezondere variant. 

Een kwarktaart leent zich perfect voor een gezondere versie, omdat toevoegingen zoals suiker of slagroom helemaal geen must zijn. Ook zonder deze caloriebommen maak je een heerlijke taart, die niet onder doet voor de ongezonde variant. Vandaag deel ik een recept voor een gezondere tiramisu kwarktaart met jullie, net wat spannender dan de standaard versie en echt zondig lekker! Hij is geschikt als gezond tussendoortje, maar hij kan ook goed als ontbijt. 

Voor deze kwarktaart heb ik als basis gekozen voor Kvarg vanille. Deze magere kwark is van nature rijk aan eiwitten. Zelf gebruik ik graag eiwitrijke producten omdat deze een vol gevoel geven en daarnaast je spieren ondersteunen, wat fijn is als je regelmatig sport. Daarnaast heb ik ervoor gekozen ongezoete amandeldrink en amandelextract toe te voegen aan dit recept. De originele tiramisu dankt zijn lekkere smaak namelijk voor een groot deel aan Amaretto, een likeur met amandelsmaak. Maar alcohol toevoegen aan een gezond ontbijt of tussendoor recept was een no-go. Toegegeven.. de bodem van lange vingers is net wat minder ' healthy', maar in zijn geheel is deze kwarktaart een goede en bewuste keuze! 

 

Lees meer »

Wrap met avocado en witte tonijn

1 persoon - 10 minuten- 279 kcal

Ik houd van variatie in mijn eten. Toch is er lang een periode geweest waarin ik tussen de middag vooral vaak brood at. Tegenwoordig probeer ik zo vaak mogelijk nieuwe recepten uit als lunch. Dit recept is een blijvertje! Super simpel, heel snel klaar én heel lekker. Daarnaast vult dit lunchgerecht ook goed, doordat het veel eiwitten en goede vetten bevat.

Lees meer »

Gevulde tomaten met gehakt, rozijnen en kaascrunch

45 minuten - 2 personen - 668 kcal

Tomaat, gehakt, kaas, voor mij echt de smaken van comford food! Dit recept voor gevulde tomaten met gehakt, rozijnen en kaascrunch is dan ook echt altijd goed. Lekker troostvoer op een off-day of juist heerlijk bij een wijntje in de zon. 

Lees meer »

Havermout ontbijttaartje met aardbeien

2 personen - 30 minuten - 280 kcal

Het ontbijt. Vaak is het een gehaast moment waarbij je snel en zonder na te denken je standaard boterham of bakje yoghurt naar binnen werkt. Om vervolgens weer snel verder te kunnen in de waan van de dag. Zonde! Er zijn zoveel lekkere en gezonde ontbijtjes te bedenken, die de start van jouw dag een stuk beter en lekkerder maken.

Dit havermouttaartje met aardbeien is persoonlijk een van mijn favorieten. Het is enorm lekker en daarnaast ook nog eens heel gezond en voedzaam. Het taartje is binnen 2 minuten klaar om te bakken. Terwijl de oven het werk doet, kan jij ongestoord alvast de kinderen aankleden, jezelf opmaken, je schooltas inpakken, etc. etc. Win win situatie!

Lees meer »

Pasta met rucolapesto en geitenkaas

Tags: Diner
3 personen - 20 minuten - 733 kcal

Je kan mijn echt áltijd blij maken met een goed bord pasta. In de winter kies ik vaak voor de wat zwaardere varianten zoals een pasta al ragù (klik hier voor een recept). Nu het buiten weer wat warmer wordt kreeg ik juist zin in een wat lichter pastarecept. De combinatie rucolapesto en geitenkaas stond al wat langer op mijn 'to-cook' lijstje. Verwerkt in een pasta met gegrilde paprika en magere spekblokjes werd dat een heerlijk zomers gerecht!

 

Lees meer »

Bananenpannenkoek met kwark en aardbei

Tags: Ontbijt - Lunch - Gezonde recepten
15 minuten - 1 persoon
 - 253 kcal

Pannenkoeken, wie houdt er niet van? Tot mijn spijt is de oerhollandse variant een flinke caloriebom. Ik vervang hem daarom graag door een versie van banaan en ei. Een gezond alternatief waarmee je eindeloos kan variëren. Geschikt voor iedere dag dus!

Lees meer »