Gezonde tussendoortjes - 10 porties - 85 kcal
Het valt me op dat we, wanneer we wat bewuster willen gaan eten, massaal op zoek gaan naar inspiratie voor verantwoorde tussendoortjes. Gezond eten tijdens de hoofdmaaltijden lukt de meesten nog wel. Tussendoortjes zijn echter verraderlijk. Ondanks alle goede voornemens heb je, voordat je het goed doorhebt, toch 5 koekjes meer op dan je eigenlijk wilde, of is die zak chips toch leeg aan het einde van de avond.
Hoewel het natuurlijk een goed idee is om ongezonde tussendoortjes voor een groot deel te vervangen door onbewerkte producten zoals groenten en fruit, ben ik ook voorstander van het stillen van de lekkere trek. Ik ben daarom dol op zoeken naar recepten die passen binnen een gezond voedingspatroon, maar je wel het gevoel geven dat je jezelf echt trakteert.
Wat betreft het bakken van gezonde cakes ben ik erg geinspireerd geraakt door Lot Beukers. Zij heeft een aantal kookboeken uitgebracht met een heel arsenaal aan bakrecepten die weinig kcal en veel eiwitten bevatten. Nadat ik haar recepten een tijdje heb gemaakt, ging het bij mij kriebelen om zelf een recept te ontwikkelen voor een gezonde cake. Het werd een chocolade cake, om nog wat meer aan mijn chocolade cravings te kunnen voldoen. En het is een toppertje geworden!
Voor deze cake heb ik onder anderen gebruik gemaakt van kokosmeel. Kokosmeel is een hele verantwoorde keuze, gezien het hoge vezel- en eiwitgehalte. Kokosmeel is erg absorberend. Het is daarom heel belangrijk dat je er niet teveel van gebruikt, zodat je cake niet te droog wordt. Naast kokosmeel gebruik ik o.a. ook Optimel yoghurt griekse stijl vanille, havermout en wheypoeder. Het eindresultaat is daardoor een cake met maar 85 calorieen en maarliefst 9 gram eiwit per plakje. Dit maakt het een verantwoord tussendoortje, passend bij vele doeleinden, zoals afvallen of spieropbouw bij fanatiek sporten.

Wat heb je nodig?
- 200 gram Optimel yoghurt griekse stijl vanille
- 85 gram eiwit (dit zijn ongeveer 3 gesplitste eieren)
- 36 gram havermoutmeel
- 70 gram whey poeder (neem bijv. chocolade of vanillesmaak)
- 22 gram kokosmeel
- 20 gram becel boter light
- 1 zakje bakpoeder
- 1 flinke eetlepel cacaopoeder
- 30 gram pure chocolade
Hoe maak je het?
Verwarm je oven voor op 200 graden.
Smelt in de magnetron (gebruik een bakje met deksel) de boter. Meng dit samen met alle ingrediënten, met uitzondering van de chocolade, goed door elkaar.
Breek de chocolade in kleine blokjes en meng dit vervolgens door het beslag.
Bedek een cakevorm (ik heb er een van 24 cm gebruikt) met bakpapier, hierdoor krijg je de cake na het bakken makkelijker uit de vorm. Verdeel het cakebeslag gelijkmatig over de vorm.
Draai de temperatuur van je oven terug naar 180 graden. Bak de cake 35 minuten af.
Eet smakelijk!

Voedingswaarden
Kcal: 85
Koolhydraten: 5,5 gram
Vetten: 2,5 gram
Eiwitten: 9 gram
Tips & Tricks
- Vind je het niet erg om wat extra kcal toe te voegen? Wat dadels en/of noten door het beslag maken de cake nog lekkerder!
Reactie plaatsen
Reacties